4 dejlige dage i Prag - igen! 🙂
Lidt kølige dage, men tørre og med solen tittende frem fra tid tid anden. Vi bliver aldrig træt af denne by og er heller ikke færdig med at gå på oplevelse her.
I år oplevede vi "påskeudsmykningen" i byen.
Det minder meget om vore kendte julemarkeder: Boder med salg af div. varer og drikke; men også karuseller m.m. for børnene og udsmykning i træerne, som det ses på billedet øverst fra Wenzelpladsen.
Vort musiske højdepunkt denne gang var Verdis opera - Trubaduren - i Stats Operaen. Skøn oplevelse i dejlige, kendte omgivelser.
OG som noget nyt var vi til jazzkoncert på Grand hotel, over for Rådhusuret, hvor vi plejer at høre Mozart. Rigtig god oplevelse også - og god mad!
Loreta Kloster
Vort første besøg i dette kloster, i slots distriktet. Her boede engang munke, og stedet var/ (er?) mål for pilgrimsfærd
Det blev grundlagt i 1626, af fyrstinde Katerina af Lobkowicz ( et navn vi støder på flere steder i Prag), og dets hoved-attraktion er en kopi af Santa Casa, Jomfru Marias hus, der står midt i klostrets gård. Det er en kopi af Helligdommen i i den italienske by Loreto. Sagnet fortæller, at da tyrkiske tropper nærmede sig Nazareth, flyttede englene stenene fra Jomfru Marias bolig til netop Loreto, hvor altså det originale santa casa står.
Klosteret er senere blevet udvidet, bl.a. med førstesalen i 1740. Her findes skatkammeret, og her står bl.a. en kalk, der er beklædt med 6.222 diamanter: Prags Sol.
Barokfacaden er fra 1720'erne og blev tilføjet af Dienzenhoferne (dem med St. Nikolaikirkerne) efter bestilling af Ferdinand II.
Facadens klokketårn (fra 1694) har 27 klokker og er berømt for at være Prags smukkeste klokkespil.
Loreta-klosteret og skatkammeret ligger lige vest for Prags Borg. Der er adgang hertil med sporvogn eller metro, og det ligger i kort gåafstand fra Karlsbroen. Man skal betale entré for at få adgang, og desuden skal du betale en afgift for at få lov til at tage billeder.
Vi besøgte også Vysherad - Borgen på Klippen. Vi var her for rigtig mange år siden, så mange at det var næsten glemt. Men bestemt et besøg værd - og en storslået udsigt herfra🙂
Slottet blev opført som et forsvarsværk i første halvdel af det 10. århundrede lidt syd for Prags borg og på modsatte side af Moldau.
OG
Dronning Dagmar (ca. 1186 – 24. maj 1212 ) Valdemar Sejr's hustru, er født her! Hun var født prinsesse Markéta (Margrethe) af Bøhmen som datter af den senere kong Ottokar 1. og Edel af Meissen.
Vysherad har haft en omskiftelig skæbne. Det har ikke været kongernes tilholdssted ret længe ad gangen. Men Karl 4. iværksatte i midten af det 14. årh. en renovering af befæstningen af Vyšehrad med blandt andet 13-15 svære tårne. Som en symbolsk handling bestemte han, at fremover skulle ruten for kroningsturen for bøhmiske konger tage udgangspunkt på slottet og gå derfra mod nord over markedsområdet, den gamle by og Karlsbroen til Prags borg, begyndende med hans egen kroning. Sørgetoget ved hans død kom passende til at gå ad samme rute.
Seneste kommentarer
hej mit navn er ninni
jeg var engang m lars muhl. og der v en lille dame m en rød håndtaske, hun havde mørkt hår og bodede på bornholm. tænkte om det er dig. kh ninni
En dejlig familie, som I forstår at pleje. Dejligt at genkende mange af stederne. En fin hjemmeside.